Hopp til hovedinnholdet Kontakt oss

Fire steg mot nytt gulv

Når du skal legge gulv er det mange spørsmål som melder seg. Hvilken tresort skal du velge? Er det best med lyst eller mørkt gulv? Hvordan skal du behandle treverket? Vi har snakket med en ekspert for å få svar.

– Gulvet er det største møbelet i hjemmet ditt, og noe av det mest permanente du har i boligen. Det bør også ligge til grunn for valgene du tar, forteller Jonathan Prytz entusiastisk.

Han er daglig leder hos Skógr, som er De Lillas samarbeidspartner og leverandør av kvalitetsgulv. Jonathan vet hva som skal til for at kundene får et gulv de blir fornøyde med. Etter mange år i bransjen vet han også hvilke fallgruver du bør styre unna.

Kanskje du har barn som søler, en hund som ofte får raptus i stua eller sene fester med høyhælte gjester? Uansett hvordan du lever, vil gulvet bli preget av hvordan du bruker det. Derfor bør du ha din egen livssituasjon i bakhodet når du skal velge gulv, og ikke minst hvordan den kommer til å utvikle seg i fremtiden. Et skikkelig kvalitetsgulv varer tross alt i over 60 år.

Overveldende? I jungelen av valg har Skógr gjort det litt lettere å manøvrere med fire enkle steg som tar deg i retning mot det perfekte gulvet.

Daglig leder i Skogr Jonathan Prytz. Foto Skogr

Tresort og sortering

Ulike tresorter har ulike kvaliteter, både når det kommer til utseende og slitestyrke. Mens noen tresorter tåler en trøkk, er andre mer ømfintlige for røff behandling.

– Alle nåletrær, som gran, lerk og furu, er veldig myke. De vil få hakk og riper av barn og dyr. Da kan ask og eik være et godt alternativ. Det er hardere tresorter som tåler litt mer, sier Jonathan.

Dette er egenskaper det er verd å ha i mente når nytt gulv skal legges, i tillegg til at treverkets uttrykk har mye å si for hvor godt du trives med det. Her kommer sorteringen inn i bildet. Det handler om hvilke planker som brukes i gulvet du velger. Sorteringen avgjør om du kan se nyanseforskjeller og kvister i treverket. Mens jevnere treverk gir et rent og rolig uttrykk, vil kvister og naturlig fargevariasjon sørge for et mer autentisk utseende.

Farge

Fargen på gulvet har mye å si for atmosfæren i rommet. På den ene siden har du de lyse og lette nyansene. På den andre finner du de mørke og solide. Og ikke nok med det. Mellom disse ytterpunktene har Skógr over 60 forskjellige farger du kan velge mellom. Til tross for det store utvalget, ser Jonathan likevel noen gjengangere hos kundene.

– Trender kommer og går i bølger på fem år. Akkurat nå er mørke gulv tilbake igjen, men det er fortsatt naturlige eiketoner som dominerer. Det er et tidløst, nordisk valg som alltid er populært, uavhengig av trendene.

Mønster

Ruter, chevron, hexagon eller fiskebein? Neste steg handler om hvilket mønster du vil at gulvet ditt skal ha. Fra et enkelt enstavsgulv til intrikate mønstre som gir hjemmet ditt en ekstra dose personlighet. Og hvis du er av den ubesluttsomme typen, hvorfor ikke gå for flere? Velg én farge som skaper helhet og fremhev ulike områder med forskjellige mønstre.

– De siste årene har fiskebensmønster gjort seg gjeldende, mens brede og lange planker var det mest populære før det. Nå ser det ut til at den neste trenden blir tynne og naturlige enstavsplanker, sier Jonathan.

Mønster gir hjemmet ditt en ekstra dose personlighet

Overflatebehandling

Det siste som gjenstår, er å velge overflatebehandling. Prikken over i-en som ikke bare påvirker hvordan det ferdige resultatet ser ut, men som også avgjør hvordan det slites. Her har du to valg: hardvoksolje eller matt lakk.

– Lakk legger seg over gulvet ditt som en hinne du ikke får gjort noe med. Det vil si at en ripe i lakken blir der fram til den dagen du sliper gulvet på nytt. Hardvoksen derimot, trekker inn i gulvet og beskytter det innenfra. En ripe vil kunne trekke seg sammen når du vasker gulvet og tilfører fuktighet. Men det innebærer også mer vedlikehold. Velger du hardvoks må gulvet behandles etter rundt syv år.

Hel ved

Uansett hvilket gulv du går for, kan du være sikker på at Skógr leverer kvalitet. Det er et av virksomhetens viktigste prinsipper. Det påvirker riktignok prisen litt, men det har også stor innvirkning på miljøet – i positiv forstand.

– Hos oss er det ikke farger og design som vipper lasset. Her ligger kvalitet til grunn for alt vi leverer, og det er det du betaler for. Å levere et billig produkt er nesten synonymt med reklamasjoner. Derfor gjør vi ikke det. Kvalitet er det sterkeste miljøkortet vårt fordi vi leverer et produkt som kan vare et helt liv, forteller Jonathan stolt.

Kvalitet handler også om godt håndverk. Der nyter Skógr godt av samarbeidet med De Lilla, selv om de også legger noen av de mest intrikate gulvene selv.

– De Lilla er en kvalitetsentreprenør, mens vi er en kvalitetsgulvleverandør. Det var slik samarbeidet startet. De Lilla er gode på detaljer. Da blir sluttresultatet bra. Det ligger en tillit der som er grunnen til at vi anbefaler hverandre, avslutter han.

Verdt å lese

Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!

Velg riktige fliser når du skal pusse opp bad

Les mer Pil til høyre

Skal du male stue? Da bør du tenke på dette

Les mer Pil til høyre

Valg av farger

Les mer Pil til høyre

Gladkokken etter oppussing av kjøkken

Les mer Pil til høyre
Se flere artikler

Referanser

De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.

Moderne leilighet i historisk hus

Drømmen om egen hage og roligere omgivelser fikk Melanie og Øyvind til å flytte fra Tøyen og ut av byen. I Edward Munchs gamle bolig har de nå skapt sitt eget lille kunstverk – med god hjelp fra De Lilla.

Les mer

Endelig fikk Gladkokken drømmekjøkkenet

Med hjelp fra De Lilla har Gladkokken fått et kjøkken spesialtilpasset hverdagen til en av landets største matbloggere.

Les mer

En fargeeksplosjon på Skøyen

Mellom Frogner- og Skøyenparken finner du det særegne borrettslaget Casinetto. Her bor småbarnsfamilien på fire som fikk oppfylt ønsket om en fargerik og moderne leilighet.

Les mer
Se flere referanser
Kontakt oss

Kontakt oss

Fyll ut kontaktskjema og vi vil kontakte deg senest innen to virkedager.
For at vi skal kunne gi deg best mulig oppfølging, trenger vi litt mer utfyllende informasjon. Derfor har dette skjemaet flere spørsmål som skal hjelpe oss med å gi deg riktig oppfølging.

E-postadressen vil kun bli brukt til å besvare denne henvendelsen.
Maks 8 siffer, f.eks. 11122333.
Er du tidligere kunde?
Hva ønsker du hjelp til på badet?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .jpg, .jpeg, .png, .gif, .doc, .docx og .pdf.
Har du valgt kjøkkenleverandør?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til på kjøkkenet?
Hva trenger du hjelp til for å pusse opp inne?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du totalrenovert?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til å få malt?
Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger.