Hopp til hovedinnholdet Kontakt oss

Hvor mye koster det å pusse opp kjøkkenet?

Skal du pusse opp kjøkkenet og lurer på hvor mye det koster? Det er mange faktorer du bør tenke over når du skal finne ut av prisen for oppussing av kjøkken. Her tar vi en nærmere titt på fem prisdrivere og forskjellige alternativer, slik at du får en god forståelse av hva det koster å pusse opp kjøkkenet.

1. Størrelsen på kjøkkenet

Størrelsen på kjøkkenet har svært mye å si for hva det koster å pusse opp kjøkken, enten du vil bygge i høyden eller du vil fylle opp gulvplass. Du bør få hjelp av en kjøkkenleverandør til å ta nøyaktige mål, slik at du kan beregne hvor mange elementer du vil trenge. Det er viktig at du har litt å gå på. For eksempel, om veggene er skjeve vil du få andre mål om du måler opp veggen kontra ved gulvet og i takhøyden.

Kjøkkenøy er med på å dra opp prisen, mens hyller er billigere enn overskap. Det er også viktig å tenke over hvor stor arbeidsflate du vil ha og hvor mye oppbevaringsplass du trenger. Det kan være verdt å bruke tid og penger på skap, hyller og skuffer for å få en funksjonell innredning – det kan spare deg for mye frustrasjon i hverdagen! Pass på at du tilrettelegger for nettopp dine behov med skuffer, innmat og passende hylleløsninger. Belysning i skuffer og skap kan også være et praktisk grep som øker luksusfølelsen på kjøkkenet.

2. Elektrisitet og rør

Skal du beholde plassering av hvitevarer og vasken? Skal kjøkkenet flyttes inn i stuen? Skal du bygge om hele kjøkkenet? Det koster å flytte vann, strømforsyning og avløp. Alderen på kjøkkenet er også avgjørende for prisen. Det meste av det elektriske må byttes ut om du skal pusse opp et gammelt kjøkken – strømtilførselen er rett og slett ikke god nok. I tillegg må gamle kjøkken oppgraderes til å samsvare med moderne standarder som bruk av komfyrvakt og WaterGuard.

Komfyrvakt kutter strømmen ved varmeutvikling over normalt, for eksempel om du glemmer kjelen og potene tørrkoker. I tillegg må du installere en vannstopper som for eksempel WaterGuard. WaterGuard er et system med magnetisk lås. Dersom sensoren oppdager vannlekkasje, så stoppes vanntilførselen. Du kan spare deg for mange kostbare ulykker ved å ha en WaterGuard montert på kjøkkenet.

Det er viktig å planlegge løsningene nøye. Du må ha stikkontakter nok til brødrister, kaffetrakter og forskjellige ladere, og mange velger å installere flere stikkontakter når de først skal pusse opp kjøkkenet.

Du må alltid bruke fagfolk til rør- og elektrikerarbeid. Pass godt på at du har papirene dine i orden. Ufaglært arbeid og svart arbeid på strøm og rør kan føre til at du ikke får penger igjen på forsikringen om noe går galt. Du vil få problemer ved salg av bolig, og du kan også miste retten på eventuelle garantier på det nye kjøkkenet ditt.

3. Arbeid med vegg, gulv og tak

Skal kjøkkenet bygges om, kan det bli nødvendig med utbedring av rommet. Det kan oppstå sår på vegger etter at den gamle kjøkkeninnredningen er fjernet, og da må du sparkle og male for å få et fint resultat. Det er typisk med større slitasje på kjøkkengulv enn andre gulv, ettersom man beveger seg i fast bane fra komfyr til kjøkkenskap.

Mange velger derfor også å oppgradere gulvet når kjøkkenet skal pusses opp, og dette kan være med på å drive opp prisen. Undergulvet må avrettes dersom det er skjevt. Du må budsjettere for gulvvarme som varmefolie eller varmekabler, dersom du ønsker det. Deretter styres prisen av hvilket materiale du ønsker til gulvet. Fliser koster for eksempel mer enn parkett.

Det er viktig å budsjettere for belysning og arbeid med taket. Taket må for eksempel åpnes for å trekke strøm og gipses på nytt om du ønsker å oppgradere til LED-spotter i taket. Det kan også bli nødvendig å åpne taket for å installere et skjult elanlegg om du vil ha pendler over kjøkkenøy eller spisebord.

4. Design, materialer og hvitevarer

Du får kjøkkeninnredning i alle priskategorier fra masseproduserte kjøkken til dyre designerkjøkken. Design og materialer har derfor mye å si for hva oppussing av kjøkken koster. Materialene varierer stort i pris, og det inkluderer alt fra benkeplater og skapfronter til vask og armatur. Det er en fordel å velge en solid og slitesterk benkeplate for å spare penger på sikt. Dyre benkeplater som for eksempel kvarts er av høy kvalitet, hygieniske og varer lenge.

Steinplater er et populært valg for deg som er opptatt av kvalitet. Disse platene gir kjøkkenet et eksklusivt preg, samtidig som de er ripesikre og tåler varme.  Ønsker du rimeligere benkeplater, kan du vurdere laminat som er enkelt å rengjøre og slitesterkt. Ulempen med benkeplater av laminat er at det kan være vanskelig å fikse dem om noe skulle gå galt.

Det er store prisforskjeller mellom ulike hvitevarer. Det koster for eksempel mye mer for en induksjonstopp enn en keramisk koketopp. Det kan også være snakk om titusener i prisforskjell for ulike kjøleskap, oppvaskmaskiner og andre hvitevarer, avhengig av kvalitet, funksjonalitet, størrelse og egenskaper.

5. Prosjektledelse og bruk av fagfolk

Kjøkken er et såpass avansert rom at det kan bli stressende og uoversiktlig å forsøke å koordinere prosjektet selv, særlig om du bruker forskjellige firma for rørlegger, elektriker og montering av kjøkkeninnredning. Når du beregner hvor mye tid du bruker på planlegging og koordinering, så kan bruk av totalleverandør med prosjektledelse være velanvendte penger.

Dersom noe går galt, risikerer du at de ulike partene skylder på hverandre. Du er også ansvarlig for eventuelle forsinkelser. For eksempel, rørleggeren kan ikke gjøre jobben sin om det ikke er gjort klart for han. Det kan medføre ekstra kostnader for deg, og prosjektet kan bli langt dyrere enn du hadde forutsett.

Tenk derfor langsiktig og velg fagfolk som gjør et godt utført arbeid.  Ønsker du befaring eller et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg!

Referanser

De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.

Badet

Totalrenovering med badet i fokus

I en hektisk hverdag for en familie på fire blir badet både knutepunkt og flaskehals. Derfor ble nettopp badet tillagt stor oppmerksomhet da Kristine og resten av familien på Torshov i Oslo skulle totalrenovere leiligheten sin.

Les mer

Fabelaktig evne til å se prosjektet

«Allerede ved befaringen utmerket De Lilla seg med en grundighet langt over konkurrenten, og en fabelaktig evne til å se prosjektet fra min side, slik at jeg som kunde kunne få et realistisk bilde av prosjektets omfang, dets muligheter og mulige fallgruver»

Les mer

To nye bad for en familie på Grønland

To nye bad i en leilighet på Grønland gir småbarnsfamilien fra Danmark og Lillehammer en enklere hverdag.

Les mer
Se flere referanser

Verdt å lese

Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!

Pusse opp kjøkkenet? 10 tips du bør lese før du starter

Les mer Pil til høyre

Slik maler du taket – steg for steg

Les mer Pil til høyre

Hvordan male vegg inne? Gode tips for et flott resultat

Les mer Pil til høyre

10 ting å huske på når du skal male panel

Les mer Pil til høyre
Se flere artikler
Kontakt oss

Kontakt oss

Fyll ut kontaktskjema og vi vil kontakte deg senest innen to virkedager.
For at vi skal kunne gi deg best mulig oppfølging, trenger vi litt mer utfyllende informasjon. Derfor har dette skjemaet flere spørsmål som skal hjelpe oss med å gi deg riktig oppfølging.

E-postadressen vil kun bli brukt til å besvare denne henvendelsen.
Maks 8 siffer, f.eks. 11122333.
Er du tidligere kunde?
Hva ønsker du hjelp til på badet?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .jpg, .jpeg, .png, .gif, .doc, .docx og .pdf.
Har du valgt kjøkkenleverandør?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til på kjøkkenet?
Hva trenger du hjelp til for å pusse opp inne?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du totalrenovert?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til å få malt?
Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger.