Levetid på bad – hvor ofte må du pusse opp?

Lurer du på når du burde pusse opp badet ditt? I likhet med så mye annet, kan også badet gå ut på dato. Finn ut hvilke faktorer som påvirker levetiden på badet ditt, og hvordan du kan forlenge den best mulig.

Hvor lang er levetiden på bad?

Hvor lang levetid et bad har, avhenger av flere faktorer. Blant annet av om badet er bygget i henhold til våtromsnormen, og at håndverkerfirmaet har brukt spesialprodukter tilegnet baderom og våtrom. Byggeåret har også noe å si på grunn av utviklingen på materialer og byggeteknikk.

I tillegg spiller bruk og vedlikehold inn for hvor ofte du bør pusse opp badet – hyppig bruk og dårlig vedlikehold vil føre til mer slitasje enn motsatt tilfelle.

Med dagens materialer og riktig byggeteknikk, skal det imidlertid et bad kunne tåle 30 års bruk.

Gammelt bad? Byggeåret kan påvirke

Mye har skjedd på oppussingsfronten de siste 10 årene. Innen baderomsrenovering har det kommet mer avanserte materialer på markedet. I tillegg har det kommet strengere krav til byggestandard og ventilasjon.

Bad som er pusset opp i løpet av de siste 10 årene av et seriøst håndverkerfirma, vil derfor ha en lengre forventet levetid enn bad som er pusset opp for mer enn 10 år siden. På grunn av bruksslitasjen som skjer naturlig over tid, kan man forvente at et gammelt bad kjappere vil ha behov for en oppgradering enn et nyere et.

Les også: Oppussing av bad – reglene du må vite om

Hvordan badet pusses opp er avgjørende for levetid

Byggeår kan altså ha en del å si, spesielt dersom det er et gammelt bad. Likevel er kvaliteten på håndverket og materialene langt mer avgjørende for hvor lenge badet holder seg tett. To bad bygget i samme periode kan nemlig ha vidt forskjellig levetid, avhengig av hvordan de ble bygget.

Mange opplever dessverre å måtte totalrenovere badet sitt etter kun 5-6 år, på grunn av dårlig håndverk og materialer av lav kvalitet. Grundig oppussing av bad vil derfor lønne seg på lang sikt, ettersom du har mye lavere risiko for vann- og fuktskader.

For å sikre lang levetid er det blant annet viktig at badet bygges med godkjente våtromsplater som er både damp- og vanntette. Da beskytter de både mot vann og kondens, slik at både baderommet og tilstøtende rom er langt mer motstandsdyktige mot fukt.

I tillegg bør du sikre at håndverkerfirmaet ditt benytter membranduk i tillegg til smøremembran av høy kvalitet. Med membranduk kan du nemlig holde badet tett i lang tid, og sikrer deg mot fuktskader dersom smøremembranen skulle sprekke opp.

 

Forleng levetiden med godt vedlikehold

Tekst. Kjøkkener er som badet et rom med en del funksjonelle krav som bør tas godt vare på.

Selv om materialvalg og godt håndverk er mest avgjørende for levetiden, er det mye du kan gjøre selv for at badet skal holde seg lengre vedlike.

1. Rens sluk og avløp

Følg jevnlig med på sluk og avløp i dusjen, vannlåsen på servanten, og avløpet til vaskemaskinen. Her kan det fort samle seg hår, skitt og lodotter, som kan tette til sluket og skape lekkasje. Sørg derfor for å rense hyppig, og bruk avløpsåpner ved behov.

2. Bytt ut fugemassen

Begynner fugemassen å bli slitt? Hold et øye med fugemassen – spesielt på gulvet. Dersom du ser at den begynner å bli slitt bør du fjerne den, og erstatte den med en ny fugemasse av høy kvalitet.

Vaskemaskinen kan også påføre fliser og fuger slag og støt når du vasker klær, og i verste fall ødelegge varmekablene. Sørg derfor for at vaskemaskinen står stødig i vater.

3. Sørg for god ventilasjon på badet

For å hindre fuktskader, er det også essensielt med tilstrekkelig lufting på badet. Dagens bad er mye tettere enn for bare 5-10 år siden, og det gjør det ekstra viktig å sikre god ventilasjon slik at du får skiftet ut luften fort. Invester i en avtrekksvifte som skrur seg på automatisk ved høy luftfuktighet, og la gjerne døren til badet stå åpen i en halvtimes tid etter å ha dusjet.

 

Ønsker du et uforpliktende tilbud på oppussing av bad? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg!

 

Kontakt oss

Kontaktskjema 2021

Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om vårt personvern.

Kontakt oss