Levetid på bad – hvor ofte må du pusse opp?
Lurer du på når du burde pusse opp badet ditt? I likhet med så mye annet, kan også badet gå ut på dato. Finn ut hvilke faktorer som påvirker levetiden på badet ditt, og hvordan du kan forlenge den best mulig.
Hvor lang er levetiden på bad?
Hvor lang levetid et bad har, avhenger av flere faktorer. Blant annet av om badet er bygget i henhold til våtromsnormen, og at håndverkerfirmaet har brukt spesialprodukter tilegnet baderom og våtrom. Byggeåret har også noe å si på grunn av utviklingen på materialer og byggeteknikk.
I tillegg spiller bruk og vedlikehold inn for hvor ofte du bør pusse opp badet – hyppig bruk og dårlig vedlikehold vil føre til mer slitasje enn motsatt tilfelle.
Med dagens materialer og riktig byggeteknikk, skal det imidlertid et bad kunne tåle 30 års bruk.
Gammelt bad? Byggeåret kan påvirke
Mye har skjedd på oppussingsfronten de siste 10 årene. Innen baderomsrenovering har det kommet mer avanserte materialer på markedet. I tillegg har det kommet strengere krav til byggestandard og ventilasjon.
Bad som er pusset opp i løpet av de siste 10 årene av et seriøst håndverkerfirma, vil derfor ha en lengre forventet levetid enn bad som er pusset opp for mer enn 10 år siden. På grunn av bruksslitasjen som skjer naturlig over tid, kan man forvente at et gammelt bad kjappere vil ha behov for en oppgradering enn et nyere et.
Les også: Oppussing av bad – reglene du må vite om
Hvordan badet pusses opp er avgjørende for levetid
Byggeår kan altså ha en del å si, spesielt dersom det er et gammelt bad. Likevel er kvaliteten på håndverket og materialene langt mer avgjørende for hvor lenge badet holder seg tett. To bad bygget i samme periode kan nemlig ha vidt forskjellig levetid, avhengig av hvordan de ble bygget.
Mange opplever dessverre å måtte totalrenovere badet sitt etter kun 5-6 år, på grunn av dårlig håndverk og materialer av lav kvalitet. Grundig oppussing av bad vil derfor lønne seg på lang sikt, ettersom du har mye lavere risiko for vann- og fuktskader.
For å sikre lang levetid er det blant annet viktig at badet bygges med godkjente våtromsplater som er både damp- og vanntette. Da beskytter de både mot vann og kondens, slik at både baderommet og tilstøtende rom er langt mer motstandsdyktige mot fukt.
I tillegg bør du sikre at håndverkerfirmaet ditt benytter membranduk i tillegg til smøremembran av høy kvalitet. Med membranduk kan du nemlig holde badet tett i lang tid, og sikrer deg mot fuktskader dersom smøremembranen skulle sprekke opp.
Forleng levetiden med godt vedlikehold
Selv om materialvalg og godt håndverk er mest avgjørende for levetiden, er det mye du kan gjøre selv for at badet skal holde seg lengre vedlike.
1. Rens sluk og avløp
Følg jevnlig med på sluk og avløp i dusjen, vannlåsen på servanten, og avløpet til vaskemaskinen. Her kan det fort samle seg hår, skitt og lodotter, som kan tette til sluket og skape lekkasje. Sørg derfor for å rense hyppig, og bruk avløpsåpner ved behov.
2. Bytt ut fugemassen
Begynner fugemassen å bli slitt? Hold et øye med fugemassen – spesielt på gulvet. Dersom du ser at den begynner å bli slitt bør du fjerne den, og erstatte den med en ny fugemasse av høy kvalitet.
Vaskemaskinen kan også påføre fliser og fuger slag og støt når du vasker klær, og i verste fall ødelegge varmekablene. Sørg derfor for at vaskemaskinen står stødig i vater.
3. Sørg for god ventilasjon på badet
For å hindre fuktskader, er det også essensielt med tilstrekkelig lufting på badet. Dagens bad er mye tettere enn for bare 5-10 år siden, og det gjør det ekstra viktig å sikre god ventilasjon slik at du får skiftet ut luften fort. Invester i en avtrekksvifte som skrur seg på automatisk ved høy luftfuktighet, og la gjerne døren til badet stå åpen i en halvtimes tid etter å ha dusjet.
Ønsker du et uforpliktende tilbud på oppussing av bad? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg!
Referanser
De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.
Totalrenovering med badet i fokus
I en hektisk hverdag for en familie på fire blir badet både knutepunkt og flaskehals. Derfor ble nettopp badet tillagt stor oppmerksomhet da Kristine og resten av familien på Torshov i Oslo skulle totalrenovere leiligheten sin.
Les merSvært fornøyde med kvaliteten på utførelsen og ferdige resultatet
Helen var i dialog med flere, men hun hadde noen spesifikke og litt utenom det vanlige ønsker om løsninger. Det virket som De Lilla var de som best kunne imøtekomme disse ønskene.
Les merTo nye bad for en familie på Grønland
To nye bad i en leilighet på Grønland gir småbarnsfamilien fra Danmark og Lillehammer en enklere hverdag.
Les merVerdt å lese
Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!