Hopp til hovedinnholdet Kontakt oss

Fra lister til listefrie vegger og tak

Moderne hjem med listefritt mot tak og rundt vinduer er drømmen for mange, men hvordan kan du bygge listefritt uten fare for sprekkdannelser? Her får du gode tips til hvordan du får et flott resultat med rene linjer.

Hvordan bygge listefritt: hva er under listene?

Listefritt tak gir en illusjon om større takhøyde, og du skaper et vakkert og moderne minimalistisk uttrykk med listefrie vegger og listefritt rundt vinduer– men hvordan bygge listefritt, hvis du allerede har lister? Utfordringen er at det ikke er mulig å se hva som skjuler seg bak listene før de fjernes.

Noen ganger er det snakk om store mellomrom mellom tak og vegg, mens andre ganger er det lagt veggplater helt opp til taket. Det er større sannsynlighet for at gipsen går helt opp på nye bygg enn gamle bygg. Før i tiden brukte man nemlig store lister for å skjule store mellomrom mellom vegg og tak.

Strimle, sparkle og male ved mindre sprekker

Er det snakk om mindre mellomrom, strimler, sparkler og maler man skjøten/glippen mellom vegg og tak Vi anbefaler å bruke papirstrimmel/papirremse mellom skjøtene for å forsterke dem, og fullfør ved å sparkle to-tre ganger før du maler. Man skal ikke bruke fugemasse. Dersom du bare sparkler disse sprekkene, risikerer du at det bare sprekker opp. I tillegg må vegger og tak males på nytt.

Rundt vinduer

Dersom du vil fjerne lister rundt vinduer og dører for å skape et minimalistisk uttrykk, må du fjerne utfôringen. Gips erstattes ved å lage til ny utfôring rundt vindu. Du må også ha en utvendig list, enten metallist eller hardplast. Hardplast tåler en støyt og holder seg visuelt bra over lang tid. Du sparkler etterpå ved å følge sammen prinsipp som vi nå skal beskrive i neste avsnitt.

Ved større sprekker

Dersom sprekkene er for store, må du legge ny gips. Først må alle gamle plater rives. Det er viktig å være nøye med oppmåling av ny gips for å ikke få for stor avstand fra vegg til tak, helst bør det være tettest mulig. Deretter strimler du skjøtene, sparkler og maler. Legg på sparkelmassen i skjøten mellom tak og vegg først. Dytt inn papirremsen mens det er vått, og dra ut sparklet for at remsen skal bli presset inn i selve sparkelmassen. Det gjør at skjøten blir like sterk som selve platen.

Denne prosedyren er enkel å utføre på en flat vegg, men det kan være ganske utfordrende mellom tak og vegg. Det er viktig å ikke få luftbobler. Mange jukser og har fugemasse i sprekken, men det er ikke godkjent.

Du må være handy for å gjøre jobben selv

Det er absolutt mulig å gjøre jobben selv, men du bør være ganske handy for å unngå å måtte bruke kjempelang tid og for å få et bra resultat. Risikoen ved en dårlig utført jobb er sprekkdannelser og et ujevnt resultat.

Ønsker du flere gode råd om oppussing? Les våre nyttige artikler eller ta kontakt for en prat!

Referanser

De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.

Walk-in-closet og smart hjemmekontor

Boligeieres behov endrer seg i takt med tiden. Da må også boligen endres. Walk-in-closet og hjemmekontor er nye ønsker som relativt enkelt kan bygges inn i gamle leiligheter.

Les mer
Badet

Totalrenovering med badet i fokus

I en hektisk hverdag for en familie på fire blir badet både knutepunkt og flaskehals. Derfor ble nettopp badet tillagt stor oppmerksomhet da Kristine og resten av familien på Torshov i Oslo skulle totalrenovere leiligheten sin.

Les mer

To nye bad for en familie på Grønland

To nye bad i en leilighet på Grønland gir småbarnsfamilien fra Danmark og Lillehammer en enklere hverdag.

Les mer
Se flere referanser

Verdt å lese

Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!

Helsparkle vegg? Slik sparkler du vegger

Les mer Pil til høyre

Hvordan male vegg inne? Gode tips for et flott resultat

Les mer Pil til høyre

Fra lister til listefrie vegger og tak

Les mer Pil til høyre

Hvordan legge gulv? Dette må du tenke på

Les mer Pil til høyre
Se flere artikler
Kontakt oss

Kontakt oss

Fyll ut kontaktskjema og vi vil kontakte deg senest innen to virkedager.
For at vi skal kunne gi deg best mulig oppfølging, trenger vi litt mer utfyllende informasjon. Derfor har dette skjemaet flere spørsmål som skal hjelpe oss med å gi deg riktig oppfølging.

E-postadressen vil kun bli brukt til å besvare denne henvendelsen.
Maks 8 siffer, f.eks. 11122333.
Er du tidligere kunde?
Hva ønsker du hjelp til på badet?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .jpg, .jpeg, .png, .gif, .doc, .docx og .pdf.
Har du valgt kjøkkenleverandør?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til på kjøkkenet?
Hva trenger du hjelp til for å pusse opp inne?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du totalrenovert?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til å få malt?
Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger.