Fra lister til listefrie vegger og tak

Moderne hjem med listefritt mot tak og rundt vinduer er drømmen for mange, men hvordan kan du bygge listefritt uten fare for sprekkdannelser? Her får du gode tips til hvordan du får et flott resultat med rene linjer.

Hvordan bygge listefritt: hva er under listene?

Listefritt tak gir en illusjon om større takhøyde, og du skaper et vakkert og moderne minimalistisk uttrykk med listefrie vegger og listefritt rundt vinduer– men hvordan bygge listefritt, hvis du allerede har lister? Utfordringen er at det ikke er mulig å se hva som skjuler seg bak listene før de fjernes.

Noen ganger er det snakk om store mellomrom mellom tak og vegg, mens andre ganger er det lagt veggplater helt opp til taket. Det er større sannsynlighet for at gipsen går helt opp på nye bygg enn gamle bygg. Før i tiden brukte man nemlig store lister for å skjule store mellomrom mellom vegg og tak.

Strimle, sparkle og male ved mindre sprekker

Er det snakk om mindre mellomrom, strimler, sparkler og maler man skjøten/glippen mellom vegg og tak Vi anbefaler å bruke papirstrimmel/papirremse mellom skjøtene for å forsterke dem, og fullfør ved å sparkle to-tre ganger før du maler. Man skal ikke bruke fugemasse. Dersom du bare sparkler disse sprekkene, risikerer du at det bare sprekker opp. I tillegg må vegger og tak males på nytt.

Rundt vinduer

Dersom du vil fjerne lister rundt vinduer og dører for å skape et minimalistisk uttrykk, må du fjerne utfôringen. Gips erstattes ved å lage til ny utfôring rundt vindu. Du må også ha en utvendig list, enten metallist eller hardplast. Hardplast tåler en støyt og holder seg visuelt bra over lang tid. Du sparkler etterpå ved å følge sammen prinsipp som vi nå skal beskrive i neste avsnitt.

Ved større sprekker

Dersom sprekkene er for store, må du legge ny gips. Først må alle gamle plater rives. Det er viktig å være nøye med oppmåling av ny gips for å ikke få for stor avstand fra vegg til tak, helst bør det være tettest mulig. Deretter strimler du skjøtene, sparkler og maler. Legg på sparkelmassen i skjøten mellom tak og vegg først. Dytt inn papirremsen mens det er vått, og dra ut sparklet for at remsen skal bli presset inn i selve sparkelmassen. Det gjør at skjøten blir like sterk som selve platen.

Denne prosedyren er enkel å utføre på en flat vegg, men det kan være ganske utfordrende mellom tak og vegg. Det er viktig å ikke få luftbobler. Mange jukser og har fugemasse i sprekken, men det er ikke godkjent.

Du må være handy for å gjøre jobben selv

Det er absolutt mulig å gjøre jobben selv, men du bør være ganske handy for å unngå å måtte bruke kjempelang tid og for å få et bra resultat. Risikoen ved en dårlig utført jobb er sprekkdannelser og et ujevnt resultat.

Ønsker du flere gode råd om oppussing? Les våre nyttige artikler eller ta kontakt for en prat!

Kontakt oss

Kontaktskjema 2021

Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om vårt personvern.

Kontakt oss