Hopp til hovedinnholdet Kontakt oss

Oppussing av bad – reglene du må vite om

Planlegger du å pusse opp badet? Mange ønsker å gjøre mye av oppussingen selv for å kutte kostnader, men det kan fort bli en dyr affære. Vi guider deg gjennom regler du bør vite om, hva du kan gjøre selv, og hva du må ha profesjonelle håndverkere til.

Selvgjort er velgjort, lyder et kjent ordtak. I flere sammenhenger kan nok det være sant, men når det kommer til oppussing av bad kan ofte det motsatte være tilfellet.

Renovering av bad krever god kompetanse og lang erfaring, og om arbeidet ikke gjøres i henhold til forskrifter og krav kan konsekvensene bli store. Her er noen av de viktigste reglene og aspektene du bør vite om når du planlegger å pusse opp badet.

Er oppussing av våtrom søknadspliktig?

Det første du bør tenke på før du begynner arbeidet, er om du har lov til å sette i gang med oppussingsplanene.

I 2012 ble reglene for hva som var søknadspliktig myknet opp, og i flere tilfeller kan du i dag renovere badet uten å måtte søke om tillatelse fra kommunen. Derimot er du alltid søknadspliktig hvis:

  • Du skal bygge bad i et tilleggsrom, for eksempel i en bod eller i et hobbyrom.
  • Du skal bygge bad i nybygg
  • Du skal endre (for eksempel flytte eller rive) en bærevegg eller andre bærende konstruksjoner.
  • Du skal bytte rør og sluk, eller gjøre andre endringer som kan føre til at brannskillet brytes.

Med andre ord trenger du som regel ikke å søke om tillatelse til å pusse opp badet i boligen din. Er du i tvil, bør du uansett kontakte et profesjonelt håndverkerfirma eller plan- og bygningsetaten.

Husk også på at selv om du ikke nødvendigvis er søknadspliktig, så er du likevel ansvarlig for at bad eller våtrom er bygget i henhold til forskriftene.

Hva slags oppussing kan du gjøre selv?

Det er mange elementer du kan pusse opp selv på badet, gitt at du handler i tråd med våtromsnormen og andre byggtekniske forskrifter. Blant annet kan du gjøre overflatearbeid, som å bytte dusjkabinett, koble til vaskemaskin, montere baderomsmøbler, male vegger og tak (med våtromsmaling), og lignende.

Selv “enkelt” arbeid bør imidlertid gjøres med forsiktighet, så du ikke ødelegger våtromsmembranen eller lignende. En god tommelfingerregel er å alltid sparre med fagfolk før du pusser opp noe på badet.

Langt mer risikabelt er det likevel å ta på seg større oppdrag som å fjerne eller legge fliser selv. Da risikerer du i verste fall å få kostbare og omfattende skader på boligen din, uten mulighet til å få dekket kostnadene.

Skulle det bli lekkasje eller lignende, kan for eksempel forsikringsselskapet nekte å dekke kostnadene dersom jobben ikke er utført i henhold til gjeldende krav. Flere seriøse håndverkerfirmaer vegrer seg også for å pusse opp baderom som har blitt pusset opp av ufaglærte.

Les også: Sjekkliste ved valg av håndverkerfirma

Hva slags arbeid trenger du fagfolk til?

Ha som hovedregel å alltid bruke seriøse håndverkere når du skal pusse opp bad. Likevel er det noen områder som er viktigere enn andre, og hvor du må – eller er strengt anbefalt – å bruke fagfolk.

Både montering og arbeid på elektriske anlegg og varmekabler er blant oppgavene hvor du er nødt til å bruke elektriker. Ikke bare kan det være livsfarlig å gjøre selv, du kan også risikere å måtte rive opp gulvet dersom el-tilsynet kommer på besøk.

Videre må du ha sertifiserte rørleggere til VVS-arbeid, deriblant installasjon og arbeid på rørsystemer og sluk. Å forsøke å ta snarveier på disse områdene kan få store konsekvenser, som for eksempel alvorlige lekkasje- og fuktskader. I mange tilfeller er arbeid på rør også søknadspliktig.

Selv om det ikke er noen lov som hindrer deg i å legge våtromsmembran selv, bør du også her bruke fagfolk. Det samme gjelder forøvrig alt som har med tetting av bad å gjøre, som senere kan resultere i fuktskader.

Ved å bruke sertifiserte håndverkere til oppussingen, vil du både kunne forlenge levetiden og kvaliteten på badet, og unngå problemer med forsikringsselskap dersom uhellet er ute. I tillegg vil det lønne seg dersom du bestemmer deg for å selge, da en godkjent dokumentasjon vil kunne øke attraktiviteten og salgsverdien til boligen din. I tillegg vil et seriøst håndverksfirma gi deg lang garanti på badet.

Trenger du råd, eller ønsker du kanskje befaring eller et uforpliktende tilbud? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg!

Referanser

De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.

Badet

Totalrenovering med badet i fokus

I en hektisk hverdag for en familie på fire blir badet både knutepunkt og flaskehals. Derfor ble nettopp badet tillagt stor oppmerksomhet da Kristine og resten av familien på Torshov i Oslo skulle totalrenovere leiligheten sin.

Les mer
Kjøkkenet

Ny bolig med gammel adresse for kjernefamilien på Sofiemyr

Med to gutter på 10 og 14 år som trivdes på skolen og i nærmiljøet hadde Karianne og Petter kun to muligheter da de ønsket seg ny bolig. Finne noe nytt i nærheten eller totalrenovere eksisterende bolig. Valget falt på det siste og De Lilla fikk jobben.

Les mer

To nye bad for en familie på Grønland

To nye bad i en leilighet på Grønland gir småbarnsfamilien fra Danmark og Lillehammer en enklere hverdag.

Les mer
Se flere referanser

Verdt å lese

Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!

Levetid på bad – hvor ofte må du pusse opp?

Les mer Pil til høyre

Hvor mye koster det å pusse opp bad? Faktorene som avgjør

Les mer Pil til høyre

10 ting å tenke på før oppussing av baderom

Les mer Pil til høyre

12 års tetthetsgaranti på bad

Les mer Pil til høyre
Se flere artikler
Kontakt oss

Kontakt oss

Fyll ut kontaktskjema og vi vil kontakte deg senest innen to virkedager.
For at vi skal kunne gi deg best mulig oppfølging, trenger vi litt mer utfyllende informasjon. Derfor har dette skjemaet flere spørsmål som skal hjelpe oss med å gi deg riktig oppfølging.

E-postadressen vil kun bli brukt til å besvare denne henvendelsen.
Maks 8 siffer, f.eks. 11122333.
Er du tidligere kunde?
Hva ønsker du hjelp til på badet?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .jpg, .jpeg, .png, .gif, .doc, .docx og .pdf.
Har du valgt kjøkkenleverandør?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til på kjøkkenet?
Hva trenger du hjelp til for å pusse opp inne?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du totalrenovert?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til å få malt?
Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger.