Hopp til hovedinnholdet Kontakt oss

Kjøkken- uten potetskrell!

Denne pandemien har ført til et stort ønske om oppussing og oppgradering av våre hjem. Skjønt helt uforklarlig er det vel ikke, for man kjenner jo på det når kameraet på Teams avslører alle hjemmeprosjekter som gjenstår å bli utført og du avsløres lett når du setter på bakgrunnsfilteret hvor flere i samme møtet har valgt samme filter. Så finn frem prosjektlysten i deg og la neste prosjekt være oppussing av kjøkken.

Tekst: Tina Leqvamb, Avdelingsleder Interiørdesign, Creative Living

Lister er til god hjelp

Lister er noe mange har et anstrengt forhold til, mens noen av oss, bruker disse som en lifesaver i hverdagens logistikk og kollbøtter. Lag deg derfor en liste, og gjennomgå nøye dine behov, så vel som ønsker. Her er noen punkter som kan hjelpe deg på vei i oppussingen av ditt kjøkken.

  • Trenger du mer oppbevaring?
  • Hva er du fornøyd med og hva fungerer på nåværende kjøkken?
  • Er behovet for oppbevaring større enn hva eksisterende romareal gir mulighet for pr. i dag og kan det være aktuelt å utvide rommet?
  • Hva slags stiluttrykk liker du?
  • Hva er totalbudsjettet ditt?
  • Hvilke funksjoner ønsker du på hvitevarer? Dampovn, Qooker ?…
  • Ønsker du å gjøre noe av arbeidet selv, evt. rive, montere eller male for å spare penger, eller ønsker du alt satt bort?
  • Ønsker du et samtalekjøkken, i tillegg til et praktisk arbeidskjøkken? Altså, type sitteplasser ved kjøkkenøy og/eller spisebord tett inntil selve kjøkkenet.

Kom godt forberedt til tegnetimen

Ta med listen din til en kjøkkenleverandør, som du i forkant har bestilt èn gratis tegnetime hos.
En time går fort, og her er intet unntak når man starter å snakke om matlaging, oppbevaring, ønsker og behov.
Kom derfor godt forberedt til tegnetimen, hvor du har med eksakte mål av rommet, og start deretter planleggingen. Da vil du komme langt på 1 tegnetime, og få med deg både 2D og 3D tegninger som visualiserer ditt nye kjøkken godt, samt får du med et nøyaktig prisestimat.

Om du derimot velger å tegne kjøkkenet selv, eller via en aktør, så er det flere ting du bør tenke på.

God planlegging er viktig for et godt resultat

Samtalekjøkken

Etter å ha besøkt og hjulpet utallige hjem med interiørdesign og renovering, så er det norske folk delt i to på spørsmål om hvor de blir sittende om de har gjester. Den ene delen starter og avslutter sitt sosiale lag på kjøkkenet, den andre beveger seg mer rundt og avslutter i sofaen. Dette avhenger så klart av hvor stort ditt sosiale treff faktisk er, om sitteplassene er så gode at man sitter godt en lang kveld, avstand mellom kjøkken og stue, samt selvfølgelig også hvor hyggelig kjøkken/spisestue er.

Så vurder nøye om du ønsker et samtalekjøkken eller kun et arbeidskjøkken. Mange oppsummerer jo med at de beste samtaler tas over kjøkkenbenken og at kjøkkenet er husets hjerte, så kanskje er nettopp et samtalekjøkken å foretrekke om du har areal og mulighet planmessig til nettopp det.

Mange mener at de beste samtaler tas over kjøkkenbenken og at kjøkkenet er husets hjerte

Funksjonalitet, utstyr og soner

Før måtte man ofte velge, funksjonalitet eller estetikk. Nå derimot er utvalget så variert og bredt at man får i både pose og sekk, eller i bakebolle og kasserolle om man skal bruke kjøkkenterminologien.

Du kan få ventilator integrert i koketopp, kokende varmt vann direkte fra springen, og perfekt temperert vinskap som tar gleden av å finne frem fredagsglasset med et glass rødt til nye høyder. Alt har naturlig nok sin pris, så tenk nøye over hvor viktig hvert element er for deg. Kanskje ønsker du rene linjer uten overskap? I så fall vil du helst slippe en stor ventilator på vegg, og integrert ventilator i platetopp er da et smart valg. Samtidig er det kanskje ikke så viktig med kokende varmt vann fra en Quooker-kran hos deg, vel , så dropper du det nettopp sistnevnte. Finn ut hva du setter stor pris på å ha, så utgjør det din totalpris.

Når det gjelder soner på kjøkkenet, så er allmennkunnskapen blitt stor hos Ola og Kari Nordmann. De fleste er nå kjent med at «det gylne triangel» når vi snakker om kjøkken, dreier seg om plassering av de mest brukte soner på kjøkkenet, mer enn et landområde i Sør-Øst Asia som er kjent for helt andre ting enn nettopp legitim kokkelering.

Selv er jeg veldig glad i å lage mat, og det bør gå både raskt og effektivt når to av husstandens yngre familiemedlemmer lurer på når hverdagsmiddagen kommer på bordet, siden håndballtreninga starter altfor fort. Da er små, praktisk utformede kjøkken like gode som de store. Avstand mellom triangelet, koketopp, vask og kjøleskap bør derfor ikke være for langt unna hverandre.

Det kan også være upraktisk å måtte kaste rester og grønnsaksskrellet fra kjøkkenøya, på motsatt side av kjøkkenet hvor avfallsbeholderne står. Da kan fort gulrot og potet plutselig utgjøre en del av gulvet i stedet for fyll i søppelkassa. Eller om du må rundt øya for å komme inn i kjøleskapet, og deretter rundt på ny øyhopping for å komme til vasken, så anbefaler jeg deg å tenke nøye igjennom plassering av de mest brukte soner samt hvitevarer. Her vil kjøkkentegnere, uavhengig av hvilken leverandør du velger å gå for, gi deg gode råd!

Integrert vinskap og plassbygd spisekrok

Mangler du kontakt?

Flere har båret sin blytunge kjøkkenmaskin over gulv (snublet i gulrot- og potetskrell?…) for å få tilkoblet strøm til maskinen så bakverk skal bli eltet og marengsen bli så stiv at du faktisk kan holde den over hodet. Du kan få kontakter som nå er skjult i skap og/eller som popper ved et magisk lite trykk opp av benkeplaten. Sørg i alle fall for å ha nok kontakter og tenk over hvor de er plassert i forhold til hvor du innehar størst arbeidsbenk og flate.

Om dette kan tolkes til at skribent snakker i voluminøse ord, så det virker som at store herskapskjøkken er det dagligdagse hos folk flest, så er plassering av kontakter og triangel vel så viktig i de små kjøkken. Her skal tross alt mange funksjoner fylles og det på liten plass, så planleggingsarbeidet er nødvendigvis ikke mindre om kjøkkenet ditt er sistnevnte.

Sett skapet på plass

Om du har et stort rom til kjøkkenformål, så kan du enklere velge bort overskap, da underskapene vil innfri det du trenger av oppbevaring. Om du derimot har et mindre rom, men fortsatt ønsker et luftig uttrykk, så kan du kombinere vegghyller med eksempelvis ett veggskap i stedet for flere. Velg gjerne en integrert ventilator i koketopp, som fortsatt vil gi luft på vegg og dermed et ønsket uttrykk.

Har du åpen stue/kjøkken løsning så er det effektfullt og fint for å blende stue og kjøkken med hverandre at man utformer kjøkken mest mulig «stueaktig». Med bilde på veggen over kjøkkenbenken i stedet for veggskap, et par pendellamper fra tak i stedet for ventilator, og ved å velge samme veggfarge som i stuen over arbeidsbenk for en fin fargeflyt, blir kjøkken integrert bedre i det åpne rommet.

Mange tenker kun på skap som mulig oppbevaringsløsning, men en mobil kjøkkenøy med hyller gir også ekstra oppbevaring, og det samme gjør en sittebenk hvor setet enkelt kan slås opp og ting plasseres under uten at den ene eller andre «enden» preges av nettopp dette. Flere aktører tilbyr også såkalte XL- modeller hvor sokkel på innredning tas i bruk og fungerer som en skjult skuff som rommer overraskende mye.

Har du åpen stue/kjøkken løsning så er det effektfullt og fint for å blende stue og kjøkken med hverandre at man utformer kjøkken mest mulig «stueaktig»

Kom i gang!

Så som du nå sikkert forstår, så må kjøkken og utarbeidelse av et nytt ett, planlegges nøye.
Kinderegg-effekt med tre ønsker innfridd på samme gang skal være mulig, men trenger litt tid
Så legg bort en ikke helt ukjent Flåklypa-karakter sitt sitat «kom arbeidslyst, her skal du motstand finne», og kom i gang!
Så kan De Lilla, samt vi som interiørdesignere i Creative Living, hjelpe deg hele veien, om du heller vil bruke tiden på andre ting.

Referanser

De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.

Fabelaktig evne til å se prosjektet

«Allerede ved befaringen utmerket De Lilla seg med en grundighet langt over konkurrenten, og en fabelaktig evne til å se prosjektet fra min side, slik at jeg som kunde kunne få et realistisk bilde av prosjektets omfang, dets muligheter og mulige fallgruver»

Les mer

Svært fornøyde med kvaliteten på utførelsen og ferdige resultatet

Helen var i dialog med flere, men hun hadde noen spesifikke og litt utenom det vanlige ønsker om løsninger. Det virket som De Lilla var de som best kunne imøtekomme disse ønskene.

Les mer

Kjøkkenselgeren anbefalte De Lilla

Da Jan i Vækerø terrasse kjøpte nytt kjøkken var det selgeren på Kvik som anbefalte De Lilla til montering og grunnarbeid.

Les mer
Se flere referanser

Verdt å lese

Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!

15 Lilla år – Slik ble vi størst i Oslo

Les mer Pil til høyre

Flytte kjøkken til stue? Dette bør du tenke på før du starter

Les mer Pil til høyre

Hvor mye koster det å pusse opp kjøkkenet?

Les mer Pil til høyre

Fra lister til listefrie vegger og tak

Les mer Pil til høyre
Se flere artikler
Kontakt oss

Kontakt oss

Fyll ut kontaktskjema og vi vil kontakte deg senest innen to virkedager.
For at vi skal kunne gi deg best mulig oppfølging, trenger vi litt mer utfyllende informasjon. Derfor har dette skjemaet flere spørsmål som skal hjelpe oss med å gi deg riktig oppfølging.

E-postadressen vil kun bli brukt til å besvare denne henvendelsen.
Maks 8 siffer, f.eks. 11122333.
Er du tidligere kunde?
Hva ønsker du hjelp til på badet?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .jpg, .jpeg, .png, .gif, .doc, .docx og .pdf.
Har du valgt kjøkkenleverandør?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til på kjøkkenet?
Hva trenger du hjelp til for å pusse opp inne?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du totalrenovert?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til å få malt?
Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger.