Hvordan legge gulv? Dette må du tenke på

Vil du vite hvordan du kan legge gulv? Er du godt forberedt og har riktig verktøy for hånden, kan du få et flott resultat. Her ser vi nærmere på alt du må tenke på før du legger gulv for å få et vellykket prosjekt fra start til slutt.

God planlegging er viktig

Du må bestemme deg for hvilken type gulv du vil ha, hvilket budsjett du har å forholde deg til og hvor god tid du har på å få utført arbeidet. Vi anbefaler at du forbereder deg nøye ved å kjøpe inn alt du trenger av utstyr og materialer før du setter i gang. Du bør ha følgende verktøy for hånden:

 • Lang vater eller rettholt (til å måle skjevhet/ujevnheter)
 • Vinkel
 • Slagkloss
 • Sag eller stikksag
 • Blyant
 • Meterstokk
 • Avstandsklosser og kiler
 • Rettesnor
 • Hammer

Du bør måle opp rommene nøye for å unngå svinn på materialer, samt plusse på ca. 10-15 % på antall kvadratmeter. Prisen på å legge gulv avhenger av størrelsen på rommet og valg av materialer. Prosedyren for å legge parkett, heltregulv og laminat er ganske lik, men pris per kvadratmeter kan variere.

Jo billigere parkett, jo mer kvist, mer må sorteres ut og det kan bli endel svinn.

Materiale

De forskjellige materialene har ulike fordeler og ulemper, og det er viktig å ta seg god tid til å velge riktig gulvtype for deg og dine behov. Tenk over følgende punkter når du leser deg opp på de forskjellige gulvtypene:

 • I hvilket rom skal du legge gulv
 • Pris: Passer gulvet inn i budsjettet?
 • Hvor slitesterkt må gulvet være?
 • Garantier på holdbarhet
 • Hvor enkelt er det å montere?
 • Hvor mye vedlikehold krever gulvet og er det realistisk for deg?
 • Miljømerking: Er gulvet forsvarlig og bærekraftig?

Forbered godt hvor du begynner å legge gulv

Å legge gulv handler mye om godt forarbeid, og å sikre at gulvet legges for et varlig godt resultat.

Undergulvet må være rett og i god stand før du kan begynne. Klikk her for å få en praktisk sjekkliste over alt du må tenke på før du begynner. Hvis ikke, kan det nye gulvet få sprekker eller begynne å knirke. Dersom du har betonggulv, er det viktig at du legger ned fuktsperre. Gamle plategulv må kanskje skrus fast på nytt. Fullfør med å støvsuge og legge ned et passende underlagsprodukt.

De fleste gulv er skjeve og trenger derfor ikke legges i vater, men det er allikevel viktig å sjekke hvor ujevnt det er. Gulvet må nemlig legges “rett skjevt” og avrettes litt om nødvendig. Kravet er som regel 2 mm per 2 meter. De fleste hus blir skjeve da treverket er i bevegelse. Alt blir likt skjevt og få samme helning. Legger du det nye gulvet i vater istedenfor “rett skjevt”, vil vinduer, tak og dører virke skjevt og forskjellig fra gulvet (dette fordi når hus blir skjeve blir både tak, gulv, vinduer og dører likt skjeve)

Inneklimaet kan påvirke gulvet, og du bør passe på at rommet ikke er for fuktig, varmt eller tørt når du skal begynne arbeidet med å legge gulv. Luftfuktigheten bør helst være et sted mellom 20-60 %, og temperaturen på materialene bør være den samme som i rommet. La derfor gulvpakkene stå i det aktuelle rommet i minimum to dager før du åpner dem og begynner arbeidet. Skal du sparkle og male rommet du skal legge nytt gulv i, bør dette gjøres før man legger nytt gulv, dette fordi det er så mye vann som fordamper i tørkeprosessen fra sparkel og maling.

Hvordan legge gulv: Slik gjør du det

Å montere en trapp riktig krever presisjon og erfaring

Velger du gode materialer med praktisk klikksystem, går selve arbeidet som smurt med riktig forberedelse og nødvendig verktøy for hånden. Det går fort å klikke gulvet på plass, men det er viktig at du gjør et grundig arbeid med å låse gulvbordene riktig. Skjøtene må være tette. Ta deg litt tid til å klikke sammen tre-fire gulvbord og plasser dem rundt i rommet for å få et helhetlig inntrykk om hvordan resultatet blir.

Tenk over tekniske detaljer som bredde og lengde, innredninger og døråpninger. De mest krevende områdene å legge gulv er nemlig rundt døråpninger. Pass på at du ikke legger gulv der hvor du skal ha dørterskler. Leverandøren vil som regel komme med anbefalinger til hvilken avstand du bør holde til veggen. Gulv kan nemlig utvide seg over tid og ved temperaturforandringer. Bruk rettesnor ved startveggen og plasser kiler inntil veggen for å unngå å komme for tett på.

Bruk tid på å finne et gulv som passer for deg, velg med tanke på at gulvet skal brukes over tid.

Utfordringer med å legge gulv

Bruk tid på å finne et gulv som passer for deg, velg med tanke på at gulvet skal brukes over tid.

Det beste du kan gjøre for å unngå skader på gulvet er å passe på at grunnarbeidet med undergulvet er utført på skikkelig vis. Sjekk underlaget godt, så du slipper knirk, svikt og problemer med at gulvet sprekker opp. Gulvleverandørene stiller strenge krav til forarbeidet, og du kan få avslag på reklamasjon om du ikke har utført en grundig nok jobb.

Du bør også passe på at du ikke legger gulvet for tett på buet startvegg, ellers kan gulvet også bli buet. Det vil føre til skjemmende glipper og feil med endeskjøt. Fremgangsmåten for å legge gulv kan variere i henhold til gulvtype og produsent, og vi anbefaler alltid at du leser leggeanvisningen nøye før du setter i gang på egenhånd.

Ønsker du flere gode råd om gulvlegging og oppussing? Les våre nyttige artikler, eller ta kontakt for en prat!

Kontakt oss

Kontaktskjema 2021

Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om vårt personvern.

Kontakt oss