Hopp til hovedinnholdet Kontakt oss

Helsparkle vegg? Slik sparkler du vegger

Lurer du på hvordan du skal helsparkle vegger på enklest mulig måte, samtidig som du får et lekkert resultat?

Mange tenker på flekksparkling når det er snakk om å sparkle vegger. Det vil si at du tetter små hull og hakk etter spiker og slagskader. Dette går helt fint når det er snakk om mindre utbedringer, men vi anbefaler å helsparkle vegger for de fleste for å få et flott resultat. Les videre for å finne ut nøyaktig hvordan du sparkler vegger.

Viktige forberedelser før du skal sparkle vegger

Det er viktig å forberede seg godt før du skal helsparkle vegger. Du bør passe på at du har riktig utstyr for hånden som brytebladkniv, slipebrett, pussepapir og forlengerskaft. Begynn med å fjerne puss som sitter løst. Veggen bør rengjøres om den er veldig skitten. Det kan også være lurt å dekke til utsatte flater for å unngå å søle med sparkel på dem.

Forskjellige deler som stikker ut fra vegger bør fjernes, for eksempel stikkontakter, spiker, ledninger og lignende. Deretter kan du legge på en glatt armeringsduk eller glassfiberduk. Duken hindrer at det kommer sprekkdannelser i fremtiden, samtidig som at vegger og overganger blir forsterket.

Selv om det er vanlig å legge armeringsduk etter at du har sparklet veggen og før du maler, gjør vi det omvendt fordi det gir en sterkere overflate og et penere resultat. Du vil ikke kunne se skjøtene mellom armeringsduken, ettersom den legges inn i selve sparkelmassen. Duken fungerer dermed som en slags armering og ekstra forsterkning.

Slik helsparkler du en ujevn gipsvegg

Nå som du har utført forarbeidet kan veggen avrettes og helsparkles. Husk at armeringsduken bør legges inn i sparkelmassen ved at du limer den på før du går i gang med sparklingen. Utfør jobben i to-tre omganger for å få et finere resultat og bruk to typer bredsparkel.

Sparkelmassen påføres med en smal bredsparkel som strykes ut i vertikale drag ved å bruke det brede bredsparkelet. Veggen må slipes før du kan gå løs på veggen på nytt. Pass også på at du fjerner støv med en mikrofiberklut mellom hver runde.

Grunne et strøk når du føler du er helt ferdig med helsparklingen, man ser da lettere ujevnheter. Flekksparkle der som er ujevnt.

Helt til slutt må du fullføre ved å slipe veggen for at overflaten skal bli jevn. Du vil ha et så flott resultat som mulig, og det får du ved å gjøre en grundig jobb når du skal helsparkle vegg. Innsatsen er vel verdt det, ettersom du får et minimalistisk og pent utseende og en flate som er enkel å arbeide videre med.

Ønsker du flere gode råd om maling og sparkling? Les våre nyttige artikler

Referanser

De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.

Walk-in-closet og smart hjemmekontor

Boligeieres behov endrer seg i takt med tiden. Da må også boligen endres. Walk-in-closet og hjemmekontor er nye ønsker som relativt enkelt kan bygges inn i gamle leiligheter.

Les mer
Badet

Totalrenovering med badet i fokus

I en hektisk hverdag for en familie på fire blir badet både knutepunkt og flaskehals. Derfor ble nettopp badet tillagt stor oppmerksomhet da Kristine og resten av familien på Torshov i Oslo skulle totalrenovere leiligheten sin.

Les mer

Cathrine ønsket farger og kontraster på sitt nye bad

Gode omtaler og god kundebehandling gjorde at Cathrine fra Lommedalen valgte De Lilla da hun skulle pusse opp badet.

Les mer
Se flere referanser

Verdt å lese

Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!

Fra lister til listefrie vegger og tak

Les mer Pil til høyre

Pusse opp hus eller leilighet? Dette bør du vite om

Les mer Pil til høyre

Hvordan male vegg inne? Gode tips for et flott resultat

Les mer Pil til høyre

Helsparkle vegg? Slik sparkler du vegger

Les mer Pil til høyre
Se flere artikler
Kontakt oss

Kontakt oss

Fyll ut kontaktskjema og vi vil kontakte deg senest innen to virkedager.
For at vi skal kunne gi deg best mulig oppfølging, trenger vi litt mer utfyllende informasjon. Derfor har dette skjemaet flere spørsmål som skal hjelpe oss med å gi deg riktig oppfølging.

E-postadressen vil kun bli brukt til å besvare denne henvendelsen.
Maks 8 siffer, f.eks. 11122333.
Er du tidligere kunde?
Hva ønsker du hjelp til på badet?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .jpg, .jpeg, .png, .gif, .doc, .docx og .pdf.
Har du valgt kjøkkenleverandør?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til på kjøkkenet?
Hva trenger du hjelp til for å pusse opp inne?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du totalrenovert?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til å få malt?
Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger.