Hopp til hovedinnholdet Kontakt oss

Flytte kjøkken til stue? Dette bør du tenke på før du starter

Planer om å flytte kjøkkenet? Mange ønsker å skaffe seg et ekstra soverom ved å flytte kjøkkenet ut til stua. Gjort riktig kan endring av planløsning være en ypperlig måte å få mer ut av leiligheten på. Les våre beste tips til hvordan du lykkes med oppussingen.

Er du søknadspliktig når du skal flytte kjøkken?

Når du skal endre planløsningen i leiligheten må du som regel ikke søke om tillatelse fra kommunen. Unntak gjelder blant annet dersom du skal endre bærevegger eller bryter brannceller. Uansett kan det lønne seg å kontakte kommunen for sikkerhets skyld.

Om du bor i et borettslag er du som eier i tillegg ansvarlig for å få godkjenning av styret før du starter oppussingsprosessen.

Tenk gjennom behov og planlegg godt

Det aller første du bør gjøre, er å kontakte en kjøkkenleverandør for å få tegnet opp din ideelle planløsning. Tenk nøye gjennom hva har du har behov for i leiligheten, og hvordan du planlegger å bruke rommene. Får du nok skap- og benkeplass med den nye kjøkkenløsningen? Blir det gode nok lysforhold? Og hvordan skal du møblere rommene?

Det er også smart å se for seg hvordan du kommer til å bruke rommene i hverdagen. Skal både kaffetrakter, vannkoker og brødrister stå fremme? Pleier du å lade mobilen ved kjøkkenbordet? Dersom du inkluderer antall og plassering av stikkontakter i tegningen – så vel som andre lignende detaljer – så kan håndverkerne sørge for at de legges skjult i veggen der det er mulig. I tillegg bør du ha en god stillegående avtrekksvifte, som er kraftig nok for å unngå matlukt. Ønsker du ikke overskap, kan du vurdere avtrekksvifte som er integrert i induksjonstoppen

Kontakt et seriøst håndverkerfirma

Når du har planlagt din drømmeløsning, er tiden inne for å kontakte håndverkerfirmaer. Husk å finn ut av hvordan røropplegget er i forkant, slik at befaringen blir mest mulig effektiv. Dagens røropplegg vil nemlig ha stor innvirkning på hvor mye som kreves for å flytte kjøkkenet til et annet rom.

Når håndverkerfirmaet kommer på befaring, går dere gjennom leiligheten og plantegningen for å se hva som kreves for å få den løsningen du ønsker. Om den originale planen viser seg å bli for kostbar eller lite hensiktsmessig, hjelper håndverkerfirmaet deg med å finne alternative muligheter og løsninger.

Arbeid på rør og elektrisk anlegg er svært viktig at gjøres riktig, så sørg for å velge et seriøst håndverkerfirma med lang erfaring.

I tillegg til å sikre at det faglige gjøres riktig, er det essensielt at selve prosessen går så smertefritt som mulig. Ved oppussing av bad eller kjøkken er det mye som skal klaffe og koordineres for å sikre at arbeidet blir fagmessig godt utført, og i henhold til avtalt tid og pris.

Å velge en aktør hvor god prosjektledelse er inkludert i kontrakten kan derfor være både tids- og kostnadsbesparende.

Les mer om valg av håndverkerfirma her.

Hvor skal kjøkkenet flyttes? Husk rør og elektrisk anlegg

Det meste er mulig, og du kan få omtrent hvilken som helst planløsning du ønsker i leiligheten din. Noen løsninger er imidlertid mindre inngripende enn andre, og hvor omfattende oppussingen blir avhenger i stor grad av hvor mye arbeid som kreves på røropplegg og elektrisk anlegg.

Det enkleste og rimeligste er å flytte kjøkkenet til naborommet eller et sted hvor det allerede er rør – ofte inntil badet, men det er også fullt mulig å koble seg på røropplegget i etasjen under.

Skal kjøkkenet flyttes langt, og til en vegg hvor det ikke er eksisterende røropplegg i dag? Isåfall kan det være aktuelt å rive gulvet i gangen eller lignende for å legge rør, samt sette opp en pumpe som frakter vannet fra dagens røropplegg til andre siden av leiligheten.

I tillegg til hvor langt rørene skal ekspanderes, er det viktig å se til at det er tilstrekkelig med el-punkter til å håndtere alle hvitevarene i leiligheten. Er det ikke det, bør det legges inn sammen med rørene, slik at det ikke ligger synlig. I tillegg er det viktig at alle el-punkter er jordet.

Lønner det seg å flytte kjøkkenet? Viktige prisdrivere

Mange faktorer spiller inn på hvor dyrt det er å flytte kjøkkenet, og det er derfor vanskelig å anslå en pris uten å først ha vært på befaring. Den viktigste prisdriveren er som regel hvor langt kjøkkenet skal flyttes. Skal det legges inntil eksisterende røropplegg, eller skal det til andre enden av leiligheten hvor det hverken er rør eller tilstrekkelig med el-punkter?

I tillegg spiller andre faktorer en viktig rolle, eksempelvis tilstand på rør og elektrisk anlegg, alder på leiligheten og hvordan den er bygget.

For eksempel vil hva slags type vegger du har også spille inn på hvor omfattende flyttingen av kjøkkenet er. Lettvegger vil som regel være enklere å arbeide med enn murvegger eller bærevegger. I sistnevnte tilfelle er du også søknadspliktig.

Hvor gammel er leiligheten? Jo nyere boligen din er, jo bedre er det som regel. I veldig gamle leiligheter er det ofte mer kostbart og risikabelt å flytte kjøkkenet, enn i nyere leiligheter hvor du enklere kan bytte ut deler av rørene og hvor antall kurser og el-punkter er bedre tilrettelagt.

Mange faktorer spiller altså inn på hvor dyrt det er å flytte kjøkkenet, og når du får tilbudet på oppdraget så bør du naturligvis gjøre en vurdering på hvorvidt det er verdt det eller ikke. Spesielt dersom du ønsker å flytte kjøkkenet for å selge.

Planlegger du å bo der selv i flere år? Isåfall vil det som regel lønne seg å gjøre om på planløsningen, ettersom det kan gjøre at du får mye mer ut av leiligheten. I tillegg vil det som en bonus kunne øke prisen på boligen ved salg, og dermed gi verdi både i form av økonomi og livskvalitet.

Ønsker du befaring eller et uforpliktende tilbud på flytting av kjøkken? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg!

Referanser

De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.

Badet

Totalrenovering med badet i fokus

I en hektisk hverdag for en familie på fire blir badet både knutepunkt og flaskehals. Derfor ble nettopp badet tillagt stor oppmerksomhet da Kristine og resten av familien på Torshov i Oslo skulle totalrenovere leiligheten sin.

Les mer

Fabelaktig evne til å se prosjektet

«Allerede ved befaringen utmerket De Lilla seg med en grundighet langt over konkurrenten, og en fabelaktig evne til å se prosjektet fra min side, slik at jeg som kunde kunne få et realistisk bilde av prosjektets omfang, dets muligheter og mulige fallgruver»

Les mer

To nye bad for en familie på Grønland

To nye bad i en leilighet på Grønland gir småbarnsfamilien fra Danmark og Lillehammer en enklere hverdag.

Les mer
Se flere referanser

Verdt å lese

Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!

Pusse opp kjøkkenet? 10 tips du bør lese før du starter

Les mer Pil til høyre

Hvor mye koster det å pusse opp kjøkkenet?

Les mer Pil til høyre

Slik maler du taket – steg for steg

Les mer Pil til høyre

10 ting å huske på når du skal male panel

Les mer Pil til høyre
Se flere artikler
Kontakt oss

Kontakt oss

Vi er sommerstengt tom 28. Juli. Alle henvendelser vil bli besvart 29. Juli. Riktig god sommer!
For at vi skal kunne gi deg best mulig oppfølging, trenger vi litt mer utfyllende informasjon. Derfor har dette skjemaet flere spørsmål som skal hjelpe oss med å gi deg riktig oppfølging.

E-postadressen vil kun bli brukt til å besvare denne henvendelsen.
Maks 8 siffer, f.eks. 11122333.
Er du tidligere kunde?
Hva ønsker du hjelp til på badet?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .jpg, .jpeg, .png, .gif, .doc, .docx og .pdf.
Har du valgt kjøkkenleverandør?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til på kjøkkenet?
Hva trenger du hjelp til for å pusse opp inne?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du totalrenovert?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til å få malt?
Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger.