Hopp til hovedinnholdet Kontakt oss

Hvordan male vegg inne? Gode tips for et flott resultat

Fornye hjemmet ditt? Å male vegger kan gi nytt liv til soverom, stue eller andre oppholdsrom. Les våre beste tips til hvordan du får et flott resultat.

Et blast og kjedelig rom kan bli som nytt med noen strøk maling. Prosjektansvarlig og maleekspert, Svein Paulsen i De Lilla, deler sine beste tips til hvordan du lykkes med malerjobben.

Dekk til alt med plast og maskeringsteip

Hemmeligheten bak en enhver vellykket malerjobb er planlegging og godt forarbeid. Før du gjør noe med veggene, bør du starte med å vaske over for å fjerne fett og flekker. Sørg deretter for å fjerne eller dekke til alt med plast og maskeringsteip.

Tildekking er en stor og viktig del av malerjobben, og her bør du være spesielt nøye med elektroniske gjenstander.

– I tillegg til at du risikerer malingssprut, kan støvet fra sparkelmassen trenge inn og gjøre skade på TV, dekodere og andre elektroniske gjenstander, forteller Paulsen.

Også nøkkelhull og dørsprekker bør dekkes til, så ikke støv trekker inn til naborommet.

Visste du at det finnes ulike typer maskeringsteip? Noen typer har for eksempel spesiallim som egner seg godt til vinduer. Bruker du samme teip for å maskere langs tak og lister, kan du derimot risikere å dra med deg malingen fra veggen. Til sistnevnte formål bør du heller velge en som ikke sitter like sterkt.

Gipsplater, tapet, panel eller betong? Velg riktig grunning

Når gulv og møbler er dekket, kan du starte med å gjøre veggene malingsklare. Første steg er å legge grunning, for å unngå at veggene sprekker opp, blir ujevne eller misfarget.

I likhet med farger, krever ulike vegger også ulike malingsprodukter og fremgangsmåte. Under kan du lese mer om hva som gjelder for deg.

Male panel?

Har du panel på veggene du skal male? Isåfall bør du grunne med to strøk med det vi i bransjen kaller sperregrunning. Kvisten i panelet siver naturlig ut harpiks, og kan resultere i gulnet panel – noe som er lite pent og som du helst vil unngå.

Legg derfor to gode lag med sperregrunn under malingen for å hindre at harpiks, sot fra ovner og lignende danner misfarginger på veggene. Da sørger du for at stueveggene holder seg pene lenger.

Male gipsplater?

På gipsplater kan du løse grunningsarbeidet ved å kjøpe litt ekstra av fargen du har valgt å male veggene med. Her holder det nemlig å tynne ut en del av malingen med 10-15% vann, og male et strøk på veggene. Deretter bruker du resten av malingen til å male strøk nummer to.

Male over eller fjerne tapet?

Har du tapet på veggene du ønsker å male? Da har du to valg; enten å fjerne eller male over tapetet. Sitter tapetet godt, kan du spare mye tid å krefter på å bare male over.

Dersom den ikke sitter godt kan det derimot dannes luftlommer under tapeten. Da bør du enten feste den bedre ved å bruke en spesialgrunning som trekker gjennom og limer tapetet på plass igjen, eller rett og slett fjerne den før du maler veggen.

Male betongvegg?

Har du betongvegg? Isåfall bør du først legge en glatt armeringsduk på veggen, før du starter å male. Alle bygg har litt bevegelse i seg, og om du maler rett på betongen er det mye større sjanse for at den sprekker opp.

Vær obs på at å legge armeringsduk er en vanskelig prosess, så her bør du kontakte fagfolk først.

Sparkle veggen for et jevnt grunnlag

I de aller fleste tilfeller bør du også sparkle veggene før du går i gang med malingen. Om du bør sparkle hele eller deler av veggen, avhenger imidlertid av hvor godt resultat du ønsker, og tilstanden på veggen.

Les også: Fordelen med å helsparkle vs flekksparkle

Om veggen i seg selv er glatt, og du kun skal dekke over små hakk og spikerhull, så kan det holde med flekksparkling. Hvis veggen derimot har struktur i seg eller er ujevn hjelper det lite å kun sparkle små områder. I slike tilfeller anbefaler Paulsen å helsparkle.

Det samme gjelder dersom du ønsker helt jevne og plettfrie vegger.

– For et best mulig resultat vil jeg uansett anbefale helsparkling, og spesielt i viktige oppholdsrom som stue og kjøkken. På soverom og lignende er det kanskje ikke like nødvendig.

Paulsen understreker imidlertid at helsparkling er et tidkrevende og omstendelig arbeid, så her bør du bruke fagpersoner.

Hvilken farge bør du male veggene i?

Hvilken fargetone du skal velge, er opp til deg. Derimot er det to andre stikkord som gjelder fargevalg som mange ikke tenker over, nemlig glansgrad og fargeprøver. Glansgrad beskriver hvor matt eller glinsende malingen fremstår på en skala fra 0-100, hvor 0 er helt matt og 100 er full glans.

Matt maling er veldig i vinden for tiden, og gir rommet et eksklusivt og elegant uttrykk. Likevel bør du være klar over at den ikke tåler like mye fuktighet og vask som mer glansfull maling. Med andre ord kan du lettere risikere å pynte veggen med fingeravtrykk som er vanskelige å fjerne.

Har du små barn, bør du derfor vurdere en farge med høyere glansgrad. Det samme gjelder maling til bruk på barnerom, hobbyrom og lignende.

Når du skal velge farge er det også helt essensielt å teste flere ulike fargeprøver.

– Hvordan fargen ser ut kan variere veldig avhengig av lys, størrelse på rommet, og lignende. Derfor er det viktig å bruke god tid på å finne riktig farge til akkurat det rommet du planlegger å male om, forteller Paulsen.

Vegger, tak og lister – hva bør males først?

Når du har sikret deg en jevn og pen vegg, er det endelig klart for første malestrøk! Men hva kom egentlig først – taket eller veggen? Eller kanskje listene? Anbefalingen fra Paulsen er i alle fall klinkende klar:

– Du bør starte med å male taket, så veggene, for så å avslutte med dører og lister. Dersom du for eksempel maler taket etter å ha malt veggene, kan du regne med at det spruter maling fra rullen og ned på veggene, slik at du må male de på nytt.

Hvor mye maling bør du bruke?

Du kan gjøre så godt grunnarbeid du vil, men om du bruker feil mengde maling på rullen, risikerer du likevel å få et dårlig resultat. Gitt at du har riktig mengde maling på rullen, skal det som regel holde å legge 2-3 strøk med maling for å oppnå ønsket resultat.

Ikke vær redd for å ta godt med maling på rullen – den skal være såpass full at det nesten drypper fra den. Videre er det viktig at du ikke presser for hardt på rullen, men heller ruller den forsiktig over hele veggflaten.

Det er fort gjort at noen områder ikke får maling på seg i det hele tatt (såkalte helligdager), mens andre får litt for mye slik at malingen siger nedover veggen. Bruk derfor god tid på å fordele malingen jevnt utover, så du dekker alle kriker og kroker med tilstrekkelig mengde maling.

I tillegg har maleutstyret du bruker mye å si for hvor pene veggene blir.

– Riktig utstyr er halve jobben! Når du skal male bør du ha ruller og pensler av god kvalitet, så slipper du at hår og fiber fester seg i malingen på veggen, avslutter Paulsen.

Trenger du hjelp til helsparkling eller maling av veggen?

Til tross for at du kan gjøre mye selv når det kommer til maling av vegger, kan det være lurt å kontakte fagfolk i en slik prosess. Dette gjelder spesielt dersom du ser at veggen trenger helsparkling eller tilsvarende arbeid.

Ta gjerne kontakt med oss for befaring , eller les flere nyttige artikler om oppussing.

Referanser

De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.

Walk-in-closet og smart hjemmekontor

Boligeieres behov endrer seg i takt med tiden. Da må også boligen endres. Walk-in-closet og hjemmekontor er nye ønsker som relativt enkelt kan bygges inn i gamle leiligheter.

Les mer
Badet

Totalrenovering med badet i fokus

I en hektisk hverdag for en familie på fire blir badet både knutepunkt og flaskehals. Derfor ble nettopp badet tillagt stor oppmerksomhet da Kristine og resten av familien på Torshov i Oslo skulle totalrenovere leiligheten sin.

Les mer

Fabelaktig evne til å se prosjektet

«Allerede ved befaringen utmerket De Lilla seg med en grundighet langt over konkurrenten, og en fabelaktig evne til å se prosjektet fra min side, slik at jeg som kunde kunne få et realistisk bilde av prosjektets omfang, dets muligheter og mulige fallgruver»

Les mer
Se flere referanser

Verdt å lese

Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!

Fra lister til listefrie vegger og tak

Les mer Pil til høyre

Helsparkle vegg? Slik sparkler du vegger

Les mer Pil til høyre

Slik maler du taket – steg for steg

Les mer Pil til høyre

Malte flater på bad

Les mer Pil til høyre
Se flere artikler
Kontakt oss

Kontakt oss

Fyll ut kontaktskjema og vi vil kontakte deg senest innen to virkedager.
For at vi skal kunne gi deg best mulig oppfølging, trenger vi litt mer utfyllende informasjon. Derfor har dette skjemaet flere spørsmål som skal hjelpe oss med å gi deg riktig oppfølging.

E-postadressen vil kun bli brukt til å besvare denne henvendelsen.
Maks 8 siffer, f.eks. 11122333.
Er du tidligere kunde?
Hva ønsker du hjelp til på badet?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .jpg, .jpeg, .png, .gif, .doc, .docx og .pdf.
Har du valgt kjøkkenleverandør?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til på kjøkkenet?
Hva trenger du hjelp til for å pusse opp inne?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du totalrenovert?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til å få malt?
Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger.