Hopp til hovedinnholdet Kontakt oss

Slik maler du taket – steg for steg

Lurer du på hvordan du skal male tak inne? Her får du våre beste tips til hvordan du kan male tak for å få et resultat som varer og ser flott ut.

Riktig utstyr

Riktig utstyr er halve jobben. Det er mer krevende å male tak inne enn vegger, ettersom du må stå og jobbe oppover. Dette er en tung arbeidsstilling. Det er viktig å prioritere det rette utstyret for å unngå unødvendig belastning på rygg og nakke. Bruk for eksempel forlengerskaft, gode pensler og kvalitetsruller.

Malerutstyret du bruker har også mye å si for hvor pent sluttresultatet blir. Når du skal male bør du ha ruller og pensler av god kvalitet, så slipper du at hår og fiber fester seg i malingen.

Hvilke materialer består taket av?

Før du kan male tak inne, må du sjekke hvilket materiale taket er laget av. Taket kan bestå av ulike materialer som gips, malt flate, ubehandlet panel, sponplater, pusset betong og lignende. Materialet avgjør hvilke produkter og verktøy du bør bruke.

Det finnes ulike typer maling til ulike typer tak. For eksempel takmaling til gips, panelmaling til paneltak, våtromsmaling til baderomstak og så videre. Dersom det er snakk om ubehandlet panel, bør taket grunnes to-tre ganger før du maler. Ellers kan kvister skinne gjennom malingen, og resultatet blir ikke like pent.

Godt grunnarbeid er helt uunnværlig for å male tak pent

Tilstand på taket avgjør hvilket grunnarbeid som må gjøres før du kan begynne å male. Fett, smuss og sot må fjernes og merker, hakk og sprekker må utbedres. Et godt forarbeid gir godt resultat, og det er viktig å ikke hoppe over nettopp dette når du skal male taket.

Du starter med å vaske bort fett og smuss, og her ser vi at rommet i stor grad er med på å avgjøre hvor krevende rengjøringen er. For eksempel, taket blir mer fett på kjøkkenet. Hvis vi ikke fjerner fett og sot, så sitter malingen for dårlig. Merker og flekker kan skinne gjennom malingen.

Det er også viktig å skrape bort løsmaling for at den nye malingen skal sitte godt, og du ikke skal se konturene av den gamle malingen gjennom den nye.

Videre må merker og hakk utbedres og fikses. Det er viktig å sparkle skruehull og sprekker, og deretter bør du pusse for å få en fin finish. For å få et perfekt resultat er det armeringsduk og helsparkling som ofte må til. Hvis det er sprekker mot taklister og vegger, bør dette fuges med akryl før du begynner å male.

Taket må være støvfritt før du maler, så ta deg god tid til slutt for å tørke over.

Hvordan male tak

Det er større risiko for å søle med maling når du skal male tak inne. Så før du setter i gang er det viktig å dekke til alt av vegger, gulv og interiør.

Når du skal male tak av gips eller mur bør du ikke male for store områder om gangen. Malingen skal nemlig ikke tørke før du maler over med et nytt strøk – du skal alltid male vått i vått for å unngå skjolder.

Pass på at du har god overlapping og konsentrer deg om ett felt om gangen. To og to meter er som regel tilstrekkelig før du dypper og tar ny maling. Du skal heller ikke male rullen helt tørr, ellers får du skjolder.

Har du paneltak? I så fall er det viktig å male hvert panelbord ferdig før du begynner på et nytt panel, samt male i lengderetning. Mellom hvert strøk må du mattslipe. Da ender du opp med et flott resultat.

Hvordan male tak med lister

Det er viktig å inkludere listene i grunnarbeidet og vaske dem godt. Vurder om du bør pusse listene med slipepapir og reparer eventuelle skader/sprekker med sparkel eller akryl fugemasse. Alt støvet må være borte før du begynner å male.

Det er mange som velger helmatt hvit til tak og taklister, samtidig som nye interiørtrender åpner opp for å eksperimentere med farger. Valg av farge til taklister er til syvende og sist opp til din personlige smak, men vi ser at en hvit og matt farge forblir et klassisk valg.

Hvordan male tak uten lister

Å male tak uten lister krever nøyaktighet. Du må strimle og sparkle for å få en fin overgang mellom vegg og tak. Du kan bruke fug på mindre sprekker. Dersom overgangen tak/vegg er ujevn er det et triks å trekke takmalingen litt ned på veggen for at den ujevne overgangen ikke skal bli synlig. Bruk malertape for å få en rett linje på veggen.

Skal du gjøre om fra taklister til listefritt, så er du avhengig av at veggplatene går helt opp til takplatene. Deretter må du strimle og sparkle. Både vegger og tak må pusses opp for å få det listefritt.

Kort oppsummering: Hvordan male tak inne

Det kan virke som om det er mye å tenke på når du skal male tak inne, men hvis du gjør et grundig forarbeid og planlegger prosjektet vil du kunne få et pent resultat. For å oppsummere kort, slik maler du taket inne – steg for steg:

  • Hvilke materialer er taket laget av?
  • Bruk riktig maleteknikk og utstyr
  • Tildekk alt av gulv, vegger og interiør
  • Utfør et grundig forarbeid for å få et flott resultat
  • Velg egnet maling.

Sist, men ikke minst, så bør du vurdere nøye om du skal kontakte fagfolk for å sette bort hele malerjobben. 

Referanser

De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.

Badet

Totalrenovering med badet i fokus

I en hektisk hverdag for en familie på fire blir badet både knutepunkt og flaskehals. Derfor ble nettopp badet tillagt stor oppmerksomhet da Kristine og resten av familien på Torshov i Oslo skulle totalrenovere leiligheten sin.

Les mer

Kjøkkenselgeren anbefalte De Lilla

Da Jan i Vækerø terrasse kjøpte nytt kjøkken var det selgeren på Kvik som anbefalte De Lilla til montering og grunnarbeid.

Les mer

Ønsket en totalleverandør

Joachim fra Lommedalen har tidligere pusset opp hvor han selv koordinerte de ulike håndverkene. Nå ville han ha en totalleverandør og kontaktet derfor De Lilla.

Les mer
Se flere referanser

Verdt å lese

Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!

Fra lister til listefrie vegger og tak

Les mer Pil til høyre

Helsparkle vegg? Slik sparkler du vegger

Les mer Pil til høyre

10 ting å huske på når du skal male panel

Les mer Pil til høyre

Fordelen med å helsparkle vs flekksparkle

Les mer Pil til høyre
Se flere artikler
Kontakt oss

Kontakt oss

Fyll ut kontaktskjema og vi vil kontakte deg senest innen to virkedager.
For at vi skal kunne gi deg best mulig oppfølging, trenger vi litt mer utfyllende informasjon. Derfor har dette skjemaet flere spørsmål som skal hjelpe oss med å gi deg riktig oppfølging.

E-postadressen vil kun bli brukt til å besvare denne henvendelsen.
Maks 8 siffer, f.eks. 11122333.
Er du tidligere kunde?
Hva ønsker du hjelp til på badet?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .jpg, .jpeg, .png, .gif, .doc, .docx og .pdf.
Har du valgt kjøkkenleverandør?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til på kjøkkenet?
Hva trenger du hjelp til for å pusse opp inne?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du totalrenovert?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til å få malt?
Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger.