Hopp til hovedinnholdet Kontakt oss

Valg av farger – tipsene til å male stue, kjøkken og soverom

Torshov Farge er en ekte hjørnesteinsbutikk i Oslo. Går du inn treffer du tre smilende mennesker, blant annet amerikaneren Barbara som står for farge og inspirasjon. Sammen har de kompetanse til å hjelpe kundene med hva det skulle være innen maling, enten det du skal male tak, stue, kjøkken eller soverom.

Barbaras engasjement for maling smitter lett. Føler du på usikkerhet knyttet til malerjobben du står foran, forsvinner den raskt i møte med henne.

– Mange er usikre på om de «må» følge visse trender. Eller om de har «lov» til å male soverommet en annen farge enn blå, forteller Barbara. – Så klart kan du det! Du kan gjøre hva du vil med farger, men jeg har likevel noen tips om hvordan du bør gå fram.

Mange er redde for balansegangen mellom ytterkantene: For kjedelig eller for eksentrisk. Ifølge Barbara, derimot, bør du gå for magefølelsen og det du selv liker – enten det er gråtoner eller knallrosa. Spør du Barbara, er det balansen og rytmen i huset som er det aller viktigste.

– Å velge farger er som å skrive en symfoni: Notene må spille sammen, og du merker fort om noe er i utakt. Et triks for å få et harmonisk hjem, er ved å kjøre samme stil på listverk, karmer og detaljer.

Barbara hjelp deg med farger hos Torshov Farge

Anbefaler å starte med å male stua

Det er mange som er usikre på hvilke farger de ønsker seg hjemme. De har kanskje sett noe fint på Instagram eller i en katalog, men hjemme hos dem vil det ofte se veldig annerledes ut. Selv ser Barbara på seg selv som en oversetter. Sammen med kunden tryller hun fram løsninger og farger tilpasset deres hjem.

– Jeg drar veldig gjerne hjem til folk og viser akkurat hvordan fargen vil fungere på veggen. Hva slags belysning og underlag du har kan påvirke fargen veldig.

Hun starter i rommet du oppholder deg mest i, som for de fleste nordmenn er det stua. Deretter jobber hun seg videre til de andre rommene. Men skulle du ha lyst til å eksperimentere litt, foreslår hun å begynne med badet og entréen.

 

En fin farge kan bli ødelagt av slett arbeid

Mange er mer opptatt av fargene enn underlaget og gjennomføringen. Det kan by på utfordringer.

– Bruk riktig maling til underlaget du skal male på, og sørg for at overflaten er preppet riktig. Det er Barbaras beste råd. – Det kan være fristende å ta snarveier, men det vises ofte. Maling kan være dyrt, derfor er det dumt å la den gå til spille på grunn av dårlig arbeid.

Ulike overflater krever ulike malingsprodukter og fremgangsmåter, om det er gips, betong, tapet eller panel. Dette kan påvirke fargeresultatet mye. Samtidig er kvaliteten på malingen en stor utslagsgiver.

– Hvordan fargen og resultatet fremstår i forskjellige lysforhold er det som teller. Jeg er stor fan av malingen fra Pure and Original. Maling er vanligvis syntetisk, altså er den laget av plast. Pure and Original, derimot, er laget av stein og naturlig farge. Hvis du først har prøvd den, går du aldri tilbake! Måten den reflekterer lys og setter stemningen i rommet er helt unik. Det er som lysterapi, forteller hun.

Følg magefølelsen og det du selv liker. Foto Anne Bråtveit

Overlater malerjobben til profesjonelle

Å male på egenhånd er ikke alltid like lett. Barbara anbefaler ofte kundene sine å bruke en profesjonell, spesielt hvis det er snakk om et større prosjekt. Det er det flere fordeler med.

– Det du må lære deg, planlegge og gjennomføre, er hverdagskost for en malermester. De har et helt annet øye for detaljer. Jeg foretrekker å overlate den jobben til profesjonelle.

Dette blir også veldig klart når du skal selge. I verste fall kan malerjobber som er gjort med hastverk få boligen til å se billig ut. På Torshov Farge har de støtt på det meste, og i verste fall kan du risikere at boligprisen synker.

– Supermatt maling i entré får ofte riper og skader, og kjapt malte fliser på badet flasser fort av. Det er ikke kjøpere interessert i. Det er heller ikke hyggelig å bo slik. Å bruke en profesjonell koster gjerne litt ekstra, men du sparer deg for mye stress og utilsiktede konsekvenser, avslutter Barbara.

Det er flere fordeler ved å bruke profesjonelle.

Verdt å lese

Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!

Hvordan male vegg inne? Gode tips for et flott resultat

Les mer Pil til høyre

Slik maler du taket – steg for steg

Les mer Pil til høyre

Helsparkle vegg? Slik sparkler du vegger

Les mer Pil til høyre

Fra lister til listefrie vegger og tak

Les mer Pil til høyre
Se flere artikler

Referanser

De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.

En fargeeksplosjon på Skøyen

Mellom Frogner- og Skøyenparken finner du det særegne borrettslaget Casinetto. Her bor småbarnsfamilien på fire som fikk oppfylt ønsket om en fargerik og moderne leilighet.

Les mer

Endelig fikk Gladkokken drømmekjøkkenet

Med hjelp fra De Lilla har Gladkokken fått et kjøkken spesialtilpasset hverdagen til en av landets største matbloggere.

Les mer

Walk-in-closet og smart hjemmekontor

Boligeieres behov endrer seg i takt med tiden. Da må også boligen endres. Walk-in-closet og hjemmekontor er nye ønsker som relativt enkelt kan bygges inn i gamle leiligheter.

Les mer
Se flere referanser
Kontakt oss

Kontakt oss

Fyll ut kontaktskjema og vi vil kontakte deg senest innen to virkedager.
For at vi skal kunne gi deg best mulig oppfølging, trenger vi litt mer utfyllende informasjon. Derfor har dette skjemaet flere spørsmål som skal hjelpe oss med å gi deg riktig oppfølging.

E-postadressen vil kun bli brukt til å besvare denne henvendelsen.
Maks 8 siffer, f.eks. 11122333.
Er du tidligere kunde?
Hva ønsker du hjelp til på badet?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .jpg, .jpeg, .png, .gif, .doc, .docx og .pdf.
Har du valgt kjøkkenleverandør?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til på kjøkkenet?
Hva trenger du hjelp til for å pusse opp inne?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du totalrenovert?

Maximum file size: 5MB

Tillatte filtyper er .doc, .docx og .pdf.
Hva ønsker du hjelp til å få malt?
Vi deler ikke dine personlige opplysninger med andre. Les mer om hvordan vi behandler personopplysninger.