Pusse opp kjøkkenet? 10 tips du bør lese før du starter
Det er viktig med god planlegging for å få et funksjonelt og stilfullt kjøkken som du kan nyte i mange år fremover. I hvilken rekkefølge bør arbeidet utføres? Hva trenger du fagfolk til? Hvilke løsninger finnes det? Her får du 10 tips til oppussing av kjøkken.
1. Bruk god tid på planlegging
Ikke bry deg så mye om kjøkkentrender og fokuser på hva du trenger for at kjøkkenet skal være praktisk, funksjonelt og i tråd med din personlige stil. Det kan være kostbart å pusse opp kjøkken, og det er viktig å få et rom som du kan trives med i flere år. Tenk over hva som fungerer og ikke fungerer i dag, og legg vekt på detaljer som oppbevaring, hyller og skuffer. Klikk her for å få en praktisk sjekkliste over nødvendige forberedelser.
2. Sørg for at du får god arbeidsflyt i rommet
Arbeidsflyten i det nye kjøkkenet ditt bør være god. Ha dette i tankene når du vurderer forskjellige løsninger for koketopp, arbeidsplass, kjøleskap og oppbevaring. Valg av benkeplate er også viktig. Laminat er et rimelig alternativ som tåler mye, mens stein, Corian og kompositt gir en eksklusiv følelse.
Tenk nøye over både funksjon og estetikk. Du kan for eksempel sette varme panner rett over på benkeplater av Corian, noe som er praktisk når du lager mat i full fart. Smart kjøkkenteknologi kan også hjelpe med å gjøre hverdagen enklere. Eksempler på dette er induksjonstopp og ventilator som kommuniserer med hverandre, samt varmtvannssystem med kokende vann rett fra springen.
3. Renovering eller oppussing?
Noen ganger trenger ikke kjøkkenet en total overhaling, dersom det er relativt nytt og det kun er snakk om en kosmetisk oppgradering. Ny benkeplate, fronter og et strøk maling kan være nok om målet er å skape en ny look på kjøkkenet.
Du bør imidlertid oppgradere til moderne standard om det er lenge siden sist kjøkkenet ble pusset opp for å få full funksjonalitet. For eksempel, skrog og skuffer vil bli slarkete etter mange års bruk, og da hjelper det ikke med maling på utsiden.
Dersom du ønsker å flytte kjøkkenet ut i stuen for å få et ekstra oppholdsrom i boligen, kreves det mer arbeid.
4. El og ventilasjon
Legg merke til løsninger for vann, rør, elektrisitet og ventilasjon som det er i dag. Kan du få bedre kjøkkenløsninger ved å for eksempel flytte ventilasjon? Må du utføre arbeid med rør og elektrisitet, for eksempel for å få nok stikkontakter? Du trenger funksjonelle løsninger som nok stikkontakter til mobilladere, kaffetrakter og annet elektrisk utstyr som vi stadig bruker mer av i dag.
5. Må du flytte rør og avløp?
Det koster mer å flytte på vann og avløp, samtidig som det kan være nødvendig for å få det kjøkkenet du virkelig ønsker deg. Vær forberedt på at større arbeid på rør kan bli nødvendig, særlig om det er lenge siden sist du pusset opp.
6. Riv det gamle kjøkkenet ditt og lag provisoriske løsninger
Legg en plan for hvordan du kan rive og få ut det gamle kjøkkenet ditt mens du venter på det nye, og du kan gjøre endel arbeid her selv. Du bør også lage til en provisorisk kjøkkenløsning som du kan benytte deg av mens prosjektet er i gang.
7. Arbeid med vegger og tak
Nå kan du klargjøre kjøkkenet ditt før de nye løsningene kommer på plass. Må du sparkle og male vegger? Det kan ofte oppstå sår på veggene etter at det gamle kjøkkenet er fjernet, og du bør derfor planlegge å sparkle og male for å få et flott resultat.
8. Trenger du nytt gulv?
Kjøkkengulv er særlig utsatt for slitasje, ettersom vi går frem og tilbake i faste baner mellom koketopp, spisebord og komfyr. Du bør planlegge og budsjettere for å legge nytt gulv. Kanskje du vil oppgradere til varmekabler når du først er i gang?
9. Få riktig belysning på kjøkkenet
Trenger du mer lys på kjøkkenet? Mange velger å åpne tak for å legge inn spotter. Du må i så fall budsjettere for å trekke strøm og gipse taket på nytt. Du kan også skjule elanlegg i taket om du vil ha en elegant løsning for pendler over kjøkkenøy eller spisebord.
10. Bruk fagfolk til å utføre jobben
Det er viktig å bruke dyktige fagfolk til arbeid med rør, vann og elektrisitet. Eldre kjøkken trenger som regel flere elektriske punkter, komfyrvakt og WaterGuard for å samsvare med dagens standard. Hvis du hopper over dette steget, kan du få problemer med garantier og forsikringer.
Uansett omfang av arbeid, må du bestemme deg for om du skal koordinere prosjektet selv eller overlate koordineringen til en entreprenør. Det kreves endel tid og det er et stort ansvar å koordinere oppussing av kjøkken, og det er viktig at du sikker på at du har overskudd til jobben.
Alt må være på plass og skje til riktig tid for å unngå kostbare forsinkelser. For eksempel, det kan bli dyrt om rørleggeren må komme tilbake en annen dag fordi det ikke var gjort klar til han. Du slipper å være mellommann og koordinator om du velger en totalentreprenør til jobben, og du kan potensielt spare deg for både tid, penger og stress ved å velge vekk denne rollen.
Ønsker du flere gode råd om oppussing av kjøkken? Les våre nyttige artikler, eller ta kontakt for en prat!
Referanser
De Lilla pusser opp for over 500 kunder hvert år. Her kan du lese erfaringen til noen av dem.
Totalrenovering med badet i fokus
I en hektisk hverdag for en familie på fire blir badet både knutepunkt og flaskehals. Derfor ble nettopp badet tillagt stor oppmerksomhet da Kristine og resten av familien på Torshov i Oslo skulle totalrenovere leiligheten sin.
Les merFabelaktig evne til å se prosjektet
«Allerede ved befaringen utmerket De Lilla seg med en grundighet langt over konkurrenten, og en fabelaktig evne til å se prosjektet fra min side, slik at jeg som kunde kunne få et realistisk bilde av prosjektets omfang, dets muligheter og mulige fallgruver»
Les merCathrine ønsket farger og kontraster på sitt nye bad
Gode omtaler og god kundebehandling gjorde at Cathrine fra Lommedalen valgte De Lilla da hun skulle pusse opp badet.
Les merVerdt å lese
Her får du masse gode tips og råd på hva du bør tenke på når du skal pusse opp. I tillegg forteller vi deg litt hva som skjer i De Lilla. God lesning!